|
|
Posiłki
W naszym przedszkolu dbamy w szczególny sposób o zdrowe i bezpieczne odżywianie naszych maluchów. Oprócz specjalnie układanych przez Dietetyka jadłospisów, wprowadzane są do naszej kuchni metody zapewniające bezpieczeństwo produkowanych w niej potraw. Konkretnie, wprowadzane są zasady Dobrych Praktyk Higienicznych oraz Produkcyjnych- GHP/GMP oraz zasady Systemu HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontrolny).
Dobre Praktyki GHP/GMP pozwalają uporządkować w zakładzie produkującym posiłki wszystkie sprawy związane z higieną oraz przestrzeganiem podstawowych zasad produkcji wyrobów żywnościowych.
System HACCP identyfikuje, ocenia oraz kontroluje zagrożenia istotne z punktu widzenia bezpieczeństwa żywności. Dzięki temu stanowi on doskonałe narzędzie zapobiegawczo-kontrolujące proces wytwarzania posiłków w naszym przedszkolu.
Nad poprawnością funkcjonowania Systemów stale czuwa Specjalista ds. żywienia, dzięki czemu posiłki wytworzone w naszej przedszkolnej kuchni gwarantują najwyższą jakość oraz bezpieczeństwo.
|